Nyland
En brokig skara i södra Finland
Nyland är ett finskt landskap som finns i södra Finland. Området angränsar till Finska viken och innehar en totalyta på 16 057,88 kvadratkilometer. Landskapet sträcker sig från Hangö udd i väster till Kymmene älv i öster. Andra kommuner som finns i Nyland är: Askola, Borgå, Borgnäs, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Hangö, Högfors, Hyvinge, Ingå, Kyrkslättm, Kervo, Lojo, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pukkila, Raseborg, Sjundeå, Sibbo, Tusby, Träskända, Vichtis samt Vanda. Kommunerna är ungefär till hälften tvåspråkiga och andra hälften finskspråkig. Landskapet Nylands 26 kommuner är en brokig skara, man hittar här både urbana städer och stillsamma landskommuner. I en del kommuner är tillväxten och inflyttningen stark, i andra svag eller rent av åt andra riktningen. Landskapets invånarantal är 1 566 835 invånare, varav 1 287 069 är finskstalande och 133 764 är svensktalande. Huvudstadsregionen är hemvist för de flesta i Nyland.
Nytt land blev Nyland
Betydelsen av Finska viken för Nylands tillkomst tros ha kommit från hur man anser Helsingfors-området ha kommit till. Under vikingatidens 800 – tal följde vikingarna en viktig rutt österut längs kustlinjen i Finska viken. De som bosatte sig längs den här rutten, bosatte sig i Helsingforsregionen. Dessa människor var kringresande folk som livnärde sig på fångst, vilket gjorde att invånarantalet en lång tid var sporadisk. Ända fram till att Sverige intog Finland på 1100 – talet vilket inledde en nybyggarperiod som växte sig allt starkare. De svenskar som kom till det nya landet var majoriteten från Hälsingland som naturligt skapade svenskspråkiga byar längs den frodiga stranden vid Vanda och Kervo åars flodmynningar. Namnen Nyland och Helsingfors kom till av de svenska nybyggarna som steg på ny mark och man har funnit frasen ”ny land” i dokument från 1300 – talet samt att den finskspråkiga versionen hittas omnämnt första gånen 1548 i Mikael Agricolas, det finska språkets fader, översättning av Nya Testamentet, där ”Wsimaa” står skrivet i den första meningen.
Mark i ständig förändring
Under den svenska tiden skapades det slottslän. Vilket betydde att man utsåg ett län som ansvarade för underhållet av en borg i olika områden. De olika slottslänen var: Borgå län, Raseborgs län och Tavastehus län. Nyland blev 1640 ett landshövdingedöme under namnet Nylands län och Helsingfors förättades som huvudstad. Men redan 8 år senare sammanslogs största delen av Nylands län med Tavastehus län. När freden i Åbo slöts 1743 tillföll den del av Nyland som fanns öster om Kymmene älv till Ryssland och fick därefter höra till Viborgs län. Vid ytterligare länsregleringar 1831 separerades Nylands och Tavastehus län. 1998 hölls en reform av områdesindelningen och utifrån den kom två landskap; Nyland och ÖStra Nyland, som slutligen 2011 sammanslogs och blev en del av Nyland.